Det här gäller vid anställning av utländska säsongsarbetare

Lön & HR | 22.05.2023

av Jonas Larsson

Would you like to read the article in English? Click here

Under sommarmånaderna så förekommer det att företag vänder sig till säsongsarbetare för att utföra arbete som är kopplat till just sommarperioden. Personer som kommer från länder utanför EU/EES och Schweiz och som har blivit erbjudna anställning som säsongsarbetare i enlighet med avtal om visstidsarbete kan få ett arbetstillstånd för säsongsarbete. 

 

Olika arbetstillstånd

För att kunna få ett arbetstillstånd krävs det att arbetsgivaren har sitt säte och sin faktiska verksamhet i Sverige. Om en person är anställd av en utländsk arbetsgivare och arbetar åt en uppdragsgivare i Sverige så omfattas denne inte av bestämmelserna om arbetstillstånd för säsongsarbete. Ett exempel på detta är bärplockare som är anställda av utländska företag. 

Som längst kan arbetstillstånd för säsongsarbete ges i sex månader under en tolvmånadersperiod. 

När det kommer till arbete för som varar kortare än tre månader kan ett arbetstillstånd för säsongsarbete utges. Medborgare från vissa länder behöver även visum för vistelsen i Sverige. 

För arbete under längre tid än tre månader så kan ett kombinerat uppehålls- och arbetstillstånd utfärdas. 

 

Krav på arbetsgivare

För att arbetstillstånd för säsongsanställning ska kunna beviljas, måste följande krav uppfyllas av arbetsgivaren: 

  • Skapa ett anställningserbjudande och ge berörd facklig organisation tillfälle att yttra sig över anställningsvillkoren
  • Erbjuda anställningsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.
  • Erbjuda en lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen
  • Ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada och tjänstepensionsförsäkring när anställningen påbörjas
  • Erbjuda anställning som gör det möjligt för anställda att försörja sig. För att uppnå kravet på försörjning måste arbete ske i den omfattningen att lönen kommer upp till minst 13 000 kronor i månaden före skatt
  • Annonsera tjänsten i Sverige och inom EU/EES och Schweiz under minst tio dagar.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Jonas Larsson

Jonas arbetar inom lön på Azets som Expatriat Specialist och säkerställer intern och extern support inom lönehantering för Expatriater. Jonas tar även ett helhetsgrepp på utbildning samt utveckling av interna rutiner och processer.