Är dina sommaranställda försäkrade?

Lön & HR | 19.06.2024

av Michael Kersten Jones

Would you like to read the article in English? Click here

Sommaren är en tid för sol, nöje och försäkring! Nåväl, det är kanske inte riktigt så man brukar säga, men under sommaren väljer många arbetsgivare att tillfälligt komplettera sin arbetsstyrka med säsongsarbetare för att täcka upp för semesterledighet eller vid arbetstoppar. Men visste du att sommararbetare löper högre risk för olycksfallsskador? 

Med en ökning av nya arbetstagare ökar riskerna, och det är viktigt att se till att de är försäkrade.

 

Reglerat i kollektivavtal

Vissa kollektivavtals pensionslösningar, såsom ITP och SAF-LO, inkluderar försäkringar som täcker anställda som ännu är för unga för att tjäna in tjänstepension. Det är viktigt att se till att dina sommararbetare är försäkrade och därmed inkludera dem i rapporteringen.

 

ITP

Inom tjänstepensionen ITP börjar många av försäkringarna gälla från 18 års ålder och ger skydd vid exempelvis olycksfall, arbetsrelaterade skador och långvarig sjukdom via försäkringarna: 

  • TGL Tjänstegrupplivförsäkring 
  • ITP sjukpension 
  • TFA arbetsskadeförsäkring 

Detta innebär att det finns ett krav att rapportera alla anställda från 18 års ålder även om de tjänar in tjänstepension från 25 års ålder.

 

SAF-LO

SAF-LO-avtalet går ett steg längre och kräver att anställda rapporteras från 13 års ålder och ger skydd mot liknande risker som ITP-planen, via sina lösningar: 

  • TGL Tjänstegrupplivförsäkring 
  • AGS Avtalsgruppsjukförsäkring 
  • TFA Arbetsskadeförsäkring

Tjänstepension börjar tjänas in från 22 års ålder 2024, men rapportering ska göras för anställda från 13 års ålder. 

 

Arbetsgivare utan kollektivavtal 

Även som arbetsgivare utan kollektivavtal är det avgörande att tänka på dina anställdas säkerhet och välbefinnande samt hur attraktiv du vill vara som arbetsgivare om du inte erbjuder dessa skydd. 

Oavsett arbetsgivarens situation är dessa försäkringar en nyckelkomponent i de flesta kollektivavtal och ger det mest grundläggande skyddet som alla anställda i Sverige förväntar sig, men administrationen av dessa lösningar och skydd kan vara förvirrande. 

Här på Azets kan vi hjälpa er att navigera i djungeln som är försäkring, kollektivavtalad eller ej, och göra processen enkel och smidig. Om du som arbetsgivare har frågor eller vill ha stöd kring kollektivavtalade försäkringar, är du välkommen att kontakta oss!

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Michael Kersten Jones

Michael Kersten Jones arbetar på Azets som Pension Specialist på vår löneavdelning. Han hjälper dagligen Azets kunder med frågor relaterade till pension och lön.