Likviditetsbudget- så hjälper vi er
 
 
 

Likviditetsbudget - förbättra ditt företags likviditet

Få hjälp med att planera er likviditetsbudget och säkerställ att ditt företag blir mer hållbart.

Planera för likviditetsbudget är A & O

Att upprätta en likviditetsbudget kan vara avgörande för ditt företags överlevnad. Det är viktigt att förutse flödet av in- och utbetalningar och vilka tillgängliga tillgångar företaget har. En effektiv likviditetsplanering ger er kontroll över företagets likvida medel och möjligheten att kunna agera i tid om behov uppstår. Det huvudsakliga verktyget i en likviditetsplanering är en likviditetsbudget.

Likviditetsbudget – en tydlig bild över hur ni lyckas med periodens betalningar

Många företag gör en resultatbudget som visar företagets resultat på lång sikt men missar att planera deras likvida medel. Detta leder till att flödet av in- och utbetalningarna inte stämmer överens med budgeterade kostnader och intäkter. Det är skillnad mellan stora intäkter och stora inbetalningar. En brist av likvida medel kan innebära konkurs för företaget. Det är därför minst lika viktigt att göra en likviditetsbudget för att kunna nå verksamhetens mål.

En likviditetsbudget visar på företagets betalningsförmåga vid olika tidpunkter. Med andra ord, hur mycket faktiska pengar har du att betala dina räkningar med? Oftast sträcker sig en likviditetsbudget över ett år, men är sammanställd per månad. Genom att förutse företagets likviditet kan du i ett tidigt skede upptäcka överskott respektive underskott och möjlighet att agera därefter.

Likviditetsbudget varför

 

Fördelar med en likviditetsbudget

  • Ett viktigt verktyg för att kunna betala löner, skatter och fakturor i tid.

  • Fungerar som ett underlag för beslutsfattande när det gäller investeringar eller ansökning om lån.

  • Om det skulle uppstå brister i likviditeten, är det bra att upptäcka det i god tid då det underlättar om du skulle behöva söka hjälp hos banken eller skjuta upp betalningen.

Exempel på varför man bör upprätta en likviditetsbudget

Henrik lägger en order för 100 000 kronor hos sin leverantör den 1 januari. Leverantören ger honom 30 dagars kredit. En vecka senare den 7 januari säljer Henrik vidare varorna för 300 000 kronor. Även han ger köparen 30 dagars kredit. Detta betyder att Henrik måste betala sin leverantör 100 000 kronor en vecka innan han får in 300 000 kronor från köparen.

Om Henrik hade gjort en likviditetsbudget för perioden hade han kunnat förutse det glapp som skulle uppstå mellan den 1 februari och 7 februari. Henrik hade då kunnat starta en dialog med leverantören i ett tidigt skede om förlängd kredittid, gett köparen lägre kredittid eller tagit ett tillfälligt lån hos banken.

likviditetsbudget exempel

Fyra tips för att stärka din likviditet

Likviditetsbudget - ta betalt

1. Ta betalt så fort som möjligt

Sträva efter att alltid få in betalningar så fort som möjligt. Välj exempelvis att ta betalt med kort eller swish så får du snabbt in pengarna på kontot. Om du väljer att fakturera ska du göra det ofta och minska betalningsvillkoren till färre dagar. Ju snabbare du får in betalningarna desto mer likvida medel har du tillgängligt för att t.ex. betala dina egna fakturor.

likviditetsbudget - betalningsmetod

2. Välj rätt betalningsmetod

Det är viktigt att du väljer rätt betalningsmetod till respektive kund. Genom att göra en kreditupplysning på din kund kan du enkelt anpassa vilket betalningsvillkor du vill erbjuda. På så sätt slipper du hamna i en jobbig situation med utebliven betalning.

likviditetsbudget - förhandla

3. Förhandla med dina leverantörer

Förhandla med dina leverantörer om längre betalningstid eller dela upp betalningen. Det är vanligt att företag hamnar i en dålig sits där de har lång kredittid på sina egna fakturor samtidigt som de pressas av leverantörerna.

likviditetsbudget - bank

4. Ha en bankkontakt

Om du behöver hjälp med finansiering eller utökad kredit är det alltid bra att ha en bankkontakt tillgänglig. Att hålla god ordning på sina papper är en stor fördel då det kan ge dig bättre villkor samt snabbare hjälp om du enkelt kan visa hur året har gått.

 

Så kan Azets hjälpa er

Oavsett vad ditt företag har för behov kring likviditetsplanering, anpassar vi våra verktyg utefter vad just du behöver. Azets har lång erfarenhet av likviditetsplanering och kan hjälpa ditt företag att göra en effektiv likviditetsbudget som går i hand med ditt företags mål och vision.

Kvalitet och effektivitet präglar hela vår hantering, från uppstart till leverans. Som kund hos oss kan du därför alltid räkna med hög kvalitet i din likviditetsplanering. På Azets har vi auktoriserade konsulter med lång erfarenhet och du kan känna dig trygg med att vi är uppdaterade och har kunskap om gällande lagar och regler.

Likviditetsbudget hjälp hur gör man

Låt oss berätta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag med likviditetsplanering.

Ta gärna kontakt med våra säljare via formuläret. Har du ett ärende som inte gäller våra tjänster? Då hittar du övriga kontaktvägar här.

Ja tack, vänligen hantera min förfrågan. Jag är informerad om att Azets tar emot och sparar mina personuppgifter enligt Azets integritetspolicy

Jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar. Jag kan välja att avprenumerera när som helst.

Vi erbjuder också följande tjänster

Våra auktoriserade konsulter är experter på ditt företags ekonomi. Vi erbjuder en rad tjänster som ni väljer utifrån ert behov, här är några exempel på vad vi kan hjälpa till med.

SE ALLA RÅDGIVNINGSTJÄNSTER

Likviditetsbudget tjänster