Så minskar ni personalberoendet på löneavdelningen

Lön & HR | 13.10.2017

av Azets Sverige

Många företag är mycket personberoende när det gäller lön. Hos vissa företag består löneavdelningen av en enda person och på vissa företag är det bara löneadministratören som har tillgång till lönesystemet. Det är en väldigt sårbar situation eftersom de anställda måste få sin lön, oavsett om löneadministratören är sjuk eller på semester. 

Om löneadministratören dessutom sitter med samma uppgifter varje dag, flera år i rad, kan det vara mycket svårt att beskriva exakt alla arbetsmoment eftersom det oftast görs av ren vana. Uppgifterna går på rutin och ifrågasätts sällan varför de görs på ett visst sätt.

 

Beskriv arbetsprocesserna

Ett bra sätt att minska sårbarheten är utarbeta en processbeskrivning över alla arbetsuppgifter på löneavdelningen. Då är det lättare för en backup att ta över om ordinarie löneadministratör inte är på plats. Det gör också övergången mycket enklare om en ny administratör ska läras upp. Förutom att identifiera förbättringsområden kommer en processbeskrivning även att minska sårbarheten vid sjukdom, frånvaro eller om någon på avdelningen slutar.

Låt någon annan göra jobbet åt er

Ytterligare ett bra sätt att minska sårbarheten är att outsourca lönehanteringen till ett företag som har detta som sin kärnverksamhet. Genom att välja rätt leverantör som kan tillhandahålla ett team av konsulter som är insatta i era processer och rutiner kan ni undvika problem vid ledighet och sjukskrivningar. Ni kan räkna med garanterad leverans samt att ni får tillgång till mer resurser och expertkompetens, som tillsammans minskar sårbarheten. Arbetssättet och processerna blir effektivare eftersom de baseras på många års erfarenheter, verksamheter och bästa praxis.

Dessutom - genom att välja outsourcing finns mer tid och kraft över till att fokusera på det strategiska arbetet och kärnverksamheten. Något som många av dagens ekonomi- och personalchefer alltför sällan hinner med.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Azets Sverige

Azets producerar artiklar och nyheter som hjälper dig och ditt företag att arbeta smartare inom ekonomi, lön & HR.