Coronapandemin: Senaste nytt om åtgärder kopplade till socialförsäkringen och läkarintyg 2021

Lön & HR | 21.06.2021

av Katarzyna Kaniecka

Här följer kort information kring regeringens beslut om förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifter samt Försäkringskassans beslut om att förlänga den tillfälliga hanteringen av intyg för vab och sjukintyg.

Förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifter

Coronakrisens effekter på arbetsmarknaden syns tydligt och bland de värst drabbade är ungdomar. Flera åtgärder har redan införts där bland annat sociala avgifter för ungdomar mellan 19-23 år sänktes till 19,73% under perioden 1 januari 2021 till 31 mars 2023. Den 16 juni 2021 beslutade regeringen att nedsättningen sänks ytterligare. Sociala avgifter för ersättning utbetald till ungdomar födda 1998-2002 under perioden juni, juli, augusti sänks till 10,21%. En nedsättning till 10,21% gäller sedan 2019 även för ungdomar som vid årets ingång fyllt 15 men inte 18 år. Nedsättning i båda åldersgrupperna gäller den del av ersättningen som uppgår till högst 25 000 kr.

Försäkringskassan förlänger tillfälliga regler för vab och sjukintyg

Försäkringskassan beslutade den 16 juni om att förlänga den tillfälliga hanteringen av intyg för vab samt läkarintyg för sjukpenning till den 30 september 2021. Det innebär att medarbetare som ansöker om ersättning för vab ska lämna intyg från sjuksköterska eller läkare från dag 22. Detsamma gäller för medarbetare som själv blir sjuk. Det är dock viktigt för arbetsgivaren att hålla koll på när medarbetaren har blivit sjuk eftersom tillfälliga lättnader kring sjukintyg inte gällde under perioden 1 november till 14 december 2020.  

Vi på Azets följer utvecklingen och håller oss ständigt uppdaterade kring de senaste händelserna. Har du som arbetsgivare frågor eller funderingar kring HR och lön är ni välkomna att kontakta oss.

 

Vill ni ha hjälp inom lön, HR eller ekonomi?

Låt våra experter hjälpa er. Azets erbjuder HR-tjänster och hjälp till företag som vill outsourca sin löneadministration, få hjälp med redovisning samt uthyrning av interimskonsulter. Tveka inte att kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av våra artiklar inom ekonomi, lön & HR och få värdefulla insikter och tips. Fyll i formuläret nedan för att prenumerera. 

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Katarzyna Kaniecka

Katarzyna arbetar som Business Process Improvement Manager på Azets