Vad är flexpension?

Lön & HR | 23.05.2017

av Azets Sverige

Vad är flexpension och vad innebär det för mig som är arbetsgivare eller arbetstagare? Här hoppas vi kunna räta ut några av frågetecknen.

Flexpension är en försäkring som består av två delar – en förstärkt tjänstepension och möjligheten till att arbeta mer flexibelt när arbetslivet närmar sig sitt slut. För arbetstagaren innebär det i korta drag mer pengar till pensionen och möjlighet att gå ner i tid inför pensionen.

I och med den ökade livslängden behöver de anställda arbeta längre upp i åldern och öka sparande för tjänstepension för att bibehålla standarden och levnadsnivån efter pensionsåldern. Vissa har lust och hälsa att jobba 100 % även efter 65 år medan andra kanske kan tänka sig jobba längre men inte 100 %. Om den anställde dessutom får ytterligare en kompletterande premie avsatt till pensionen ökar kapitalet och kan ge möjlighet att ta ut pension något år tidigare.

Flexpension har varit på förhandlingsbordet ett tag för bland annat Almega och Unionen. Nu har dessa kommit överens om att detta ska börja gälla i november 2017, för alla tjänstemän mellan 25 och 65 år. Redan nu ingår flexpension i många kollektivavtal.

Vad innebär flexpensionens två delar?

I den ena delen betalar arbetsgivaren in en kompletterande premie till den anställdes tjänstepension. Den andra delen ger den anställde möjlighet att gå ner i tid när hon eller han närmar sig pension. Hur mycket som avsätts som premie och när den anställde har rätt att gå ner i tid styrs av de olika kollektivavtalen, oftast runt 60 eller 62 år. När det gäller ITP kommer premien betalas in på befintlig ITP 1 försäkring eller på ITPK försäkring för de som ligger i ITP 2.

Flexpensionen är ett sätt att få mer flexibilitet för den anställde och ge möjlighet att kunna styra själv hur man ska jobba de sista yrkessamma åren. Genom att man får mer inbetalt på sin tjänstepension ökar kapitalet och man får mer ut vid pension. Detta kommer att vara till större gagn för de yngre då de kommer hinna få ihop ett större kapital.

Den kompletterande premien kan göra det möjligt att ta ut pensionen tidigare än man tänkt sig eller att man får ett större kapital att fördela på de år man beslutar att ta ut pension. Det kan även få en anställd att jobba några år till i och med att man kan gå ner i tid och exempelvis jobba 80 % från 62 år. Ur arbetsgivarens synvinkel kan det bli något dyrare men även att kompetensen finns kvar längre i och med möjligheten att välja hur mycket man vill jobba. Tanken är att premien för flexpension skall vara en del av löneökningsutrymmet.

Hantering av flexpension

Om ditt företag ingår i ett avtal där flexpension kommer tillämpas är det bra att redan idag se över hanteringen om någon anställd väljer att gå ner i tid. När det gäller avsättningen av premien sker detta automatiskt för företag med kollektivavtal. För ITP blir det Collectum som sköter avsättningen enligt det avtal som gäller. Det är möjligt att sätta av denna del som påslag på lön men detta ska i så fall godkännas av arbetsgivaren och kan göras vid nyanställning eller när man fyller 25 år och avsättningen påbörjas. Arbetsgivare kan även, om det finns giltiga skäl, ge avslag på att den anställde går ner i tid. I båda fallen ska detta anmälas till Collectum om man tillämpar ITP-planen.

 

Om Azets

Vi hjälper företag med allt inom ekonomi, lön & HR. Genom att samarbeta med Azets frigör ni tid till er kärnverksamhet samtidigt som ni får stöd, analyser och verktyg till det värdeskapande arbetet som på sikt ökar lönsamheten. Vi erbjuder löneoutsourcingHR-tjänsterinterimslösningar samt hjälp med redovisning och outsourcing av hela eller delar av ekonomifunktionen.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av våra artiklar inom ekonomi, lön & HR och få värdefulla insikter och tips. Fyll i formuläret nedan för att prenumerera.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Azets Sverige

Azets producerar artiklar och nyheter som hjälper dig och ditt företag att arbeta smartare inom ekonomi, lön & HR.