Nytt etableringsstöd - det här gäller

Lön & HR | 14.03.2024

av Beatrice Lien

Att du som arbetsgivare verkar för att ha en väl fungerande kompetensförsörjning kan vara direkt avgörande för er konkurrenskraft. Att hitta rätt kompetens kan dock vara utmanande. Samtidigt finns det en gemensam ambition hos arbetsmarknadens parter och regeringen att hitta nya vägar in på arbetsmarknaden för dem som står längst ifrån den. Detta, i kombination med företagens behov av att rekrytera, har resulterat i det nya etableringsstödet som trädde i kraft 1 januari 2024.  

 

Vad innebär etableringsstödet? 

Etableringsstödet är en ny form av subventionerad anställning där arbetsgivaren och staten delar på lönekostnaden för den anställde. Arbetsgivaren betalar en del som lön och Försäkringskassan ersätter resterande belopp upp till den lägstalön som finns i branschens kollektivavtal.  

Stödet är utformat att vara så administrativt enkelt som möjligt för arbetsgivaren för att göra stödet attraktivt, och det finns stora förhoppningar hos både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna som har förhandlat fram den nya anställningsformen att företagen vill nyttja det.  

 

Vem kan ta del av stödet? 

Detta stöd kan dock endast nyttjas av de företag som har kollektivavtal inom vilket parterna har träffat överenskommelse om att införa anställningsformen som hänger ihop med stödet. Etableringsanställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid som längst kan vara i två år. Lag om anställningsskydd (LAS) 5 § och kollektivavtalade anställningsformer gäller inte för de anställda med etableringsstöd och anställningen övergår inte automatiskt till en tillsvidareanställning. När en arbetsgivare anställer en person med etableringsstöd ska dock avsikten vara att anställningen ska övergå till en tillsvidareanställning. 

Det finns vissa förutsättningar som behöver finnas på plats för att kunna nyttja den nya anställningsformen och det gäller att ha koll på dessa. Exempelvis får arbetsgivaren inte ha näringsförbud, skatte – eller avgiftsskulder hos Kronofogdemyndigheten eller ha sagt upp personal på grund av arbetsbrist det senaste 12 månaderna (inom driftsenheten den anställde skulle arbeta). Det är även viktigt att ta hänsyn till Försäkringskassans handläggningstider som gäller vid ansökan om etableringsstöd. 

 

Är du intresserad av att veta mer? 

Då finns mer information hos din arbetsgivarorganisation, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller varför inte kontakta er lönepartner för rådgivning? 

 

Har ni redan kommit i gång med att anställa personer med etableringsstöd?  

Tänk på att det är viktigt att löneavdelningen får rätt förutsättningar att göra rätt redan från första lönen och dela därför alltid uppdaterade kollektivavtal och lokala avtal med dem. Då detta är en ny anställningsform kan både systemanpassningar och instruktioner vara nödvändiga.

 

Hos Arbetsförmedlingen kan du göra en intresseanmälan och få hjälp med matchning av kompetens och tillgängligt ekonomiskt stöd: Anmäl ditt intresse - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se) 

 

Har ni som arbetsgivare några frågor kring reglerna etableringstöd? Kontakta oss på Azets. Vi är experter inom löneadministration, redovisning och HR, och erbjuder rådgivning till företag.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Beatrice Lien

Auktoriserad lönekonsult och kvalitetsansvarig för affärsområdet Pay.