Höjt avdrag för Forskning och Utveckling (FoU)

Lön & HR | 02.06.2023

av Beatrice Lien

Would you like to read the article in English? Click here

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om att höja det avdrag som företag kan göra från sina arbetsgivaravgifter om företaget har anställda som arbetar med forskning och utveckling (FoU). Höjningen innebär att det högsta sammanlagda avdraget från arbetsgivaravgifterna för samtliga personer som arbetar med FoU hos arbetsgivaren höjs från nuvarande 600 000 kronor till 1,5 miljoner kronor per månad. Skälet till höjningen är att främja företagens möjlighet och benägenhet att arbeta med forskning och utveckling som kan bidra till Sveriges internationella konkurrenskraft. 

 

Vem kan göra avdrag för FoU?

För att få forskningsavdrag krävs att vissa förutsättningar är uppfyllda vad gäller de anställdas ålder, arbetstid och själva arbetet med forskning och utveckling som utförs. Arbetet behöver ske systematiskt och det ska finnas kommersiellt syfte med forskningen och utvecklingen. Det är socialavgiftslagen som definierar vad som menas med just forskning och utveckling för att uppfylla kriterierna för skattelättnaden. Är du intresserad av att läsa mer om dessa hänvisar vi till den rättsliga vägledningen hos Skatteverket.

 

Avdraget höjs från 1 juli 2023

Det höjda avdraget kan tillämpas på lön som utbetalas efter den 30 juni 2023. Det innebär att avdraget kommer att kunna göras på den arbetsgivardeklaration som ska lämnas in senast 17 augusti. Är du kund hos Azets och FoU-avdrag redan tillämpas så behöver du inte göra någonting för att ert befintliga avdrag ska höjas - den systemanpassningen sköter vi.

 

Kom ihåg

Tänk på att FoU-avdraget avser innevarande månad. Det vill säga, de ersättningar som redovisas på arbetsgivardeklarationen för juli, avser arbete med FoU som har utförts samma månad. Därför kan det vara bra att först kontrollera att FoU-arbetet för månaden uppfyller kriterierna för avdraget innan deklarationen skickas in till Skatteverket. För att undvika eventuella rättelser av redan inrapporterad AGI eller annan typ av rapportering kan det vara en bra idé att se till att alla personer, avdelningar och eventuella lönepartners som är involverade i löneprocessen och deklarationen är medvetna om vilken arbetsgång som gäller. Vill ni ha hjälp att se över era befintliga rutiner? Då är ni varmt välkomna att kontakta oss på Azets.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Beatrice Lien

Auktoriserad lönekonsult och kvalitetsansvarig för affärsområdet Pay.