Försäkringskassan ändrar tillbaka reglerna kring läkarintyg

Lön & HR | 26.10.2020

av Azets Sverige

Från den 1 november återgår Försäkringskassan till sina ordinarie regler kring läkarintyg: dag 8 för ersättning för vab och dag 15 för sjukpenning.

För att minska smittspridningen av corona i samhället infördes i mars en tillfällig regeländring som gjorde att läkarintyg inte behöver uppvisas före sjukdag 15. Regeringen uttryckte tydligt att syftet med denna regeländring var att minska trycket på sjukvården och minska risken för smittspridning.

Snart efter att regeringen informerat om regeländringen gick Försäkringskassan ut och informerade om att de slopar kravet om läkarintyg till och med sjukdag 21. I och med det ställde sig många arbetsgivaren frågan hur de själva skulle hantera detta. Trots att lagändringen tillfälligt endast flyttade kravet om läkarintyg från dag 8 till dag 15 valde många arbetsgivare att följa Försäkringskassans exempel, och därmed inte se frånvaro till följd av sjukdom som olovlig frånvaro även om läkarintyg saknades mellan dag 15-21.

Nu väljer Försäkringskassan att från 1 november återgå till sina ordinarie regelverk. Läkarintyg ska därmed lämnas till Försäkringskassan från dag 15 i sjukperioden. För de arbetsgivare som valt att följa Försäkringskassans riktlinjer, och slopa krav om läkarintyg fram till dag 22, är det hög tid att nu se över om dessa riktlinjer bör justeras på nytt. Särskilt viktigt med tydligheten kan det tyckas vara för de företag som betalar ut sjuklön under sjukdag 15-90 i enlighet med gällande kollektivavtal på arbetsplatsen.

I samband med att Försäkringskassan 1 november återinför kravet om läkarintyg från dag 15 i sjukperioden återförs också kravet om läkarintyg vid tillfällig föräldrapenning (VAB). Från och med 1 november behöver således medarbetare inkomma med läkarintyg för att få ersättning från Försäkringskassan för att få ersättning om barnet är sjukt mer än en vecka.


Håll dig uppdaterad om fler nyheter inom ekonomi, lön och HR

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 

Vill ni ha hjälp inom lön, HR eller ekonomi?

Låt våra experter hjälpa er. Azets erbjuder HR-tjänster och hjälp till företag som vill outsourca sin löneadministration, få hjälp med redovisning samt uthyrning av interimskonsulter. Tveka inte att kontakta oss!

post author

Om författaren Azets Sverige

Azets producerar artiklar och nyheter som hjälper dig och ditt företag att arbeta smartare inom ekonomi, lön & HR.