Från karensdag till karensavdrag – vad innebär den nya lagen?

Lön & HR | 28.11.2018

av Azets Sverige

En ny lag gällande karensavdrag träder i kraft 1 januari 2019. Förändringen innebär att karensavdraget ersätter den nuvarande karensdagen. Lagstiftarens syfte med att införa den nya lagen är för att den som blir sjuk ska få samma påverkan på lönen oberoende av tidpunkt för insjuknandet. Här berättar vi mer om vad den nya lagen innebär.

Förändringen innebär att karensavdraget ersätter den nuvarande karensdagen. Lagstiftarens syfte med att införa den nya lagen är för att den som blir sjuk ska få samma påverkan på lönen oberoende av tidpunkt för insjuknandet.

Den nya lagen om karensavdrag betyder rent praktiskt att sjuklön kan betalas ut redan från första sjukdagen och inte från andra sjukdagen som det görs idag. Nuvarande karensdag kommer att ersättas med ett karensavdrag som motsvarar 20 % av genomsnittlig sjuklön baserad på veckoinkomsten. Det innebär att det blir samma karensavdrag oavsett när arbetstagaren är borta från arbetet på grund av sjukdom.

En konsekvens av den nya lagen är att den som insjuknar under arbetstid kommer att få ett fullt
karensavdrag oavsett när på dagen personen sjukanmäler sig. Det kommer således framöver inte finnas något som motsvarar dagens delade karensdag. Karensavdraget görs dock från sjuklönen vilket innebär att ett karensavdrag aldrig kan överstiga den sjuklön som en medarbetare får.

Sjukperioder som påbörjats innan årsskiftet beräknas enligt nuvarande regler.

 

Svårt att hålla koll på lagar och regler? Vi hjälper er!

Vi på Azets håller oss ständigt uppdaterade kring lagar och regler inom lön, HR och ekonomi. Våra experter har lång erfarenhet av rådgivning och stöd till företag. Tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor eller funderingar. 

Kontakta oss

 

Om Azets

Vi hjälper er med allt inom ekonomi, lön & HR. Genom att samarbeta med Azets frigör ni tid till er kärnverksamhet samtidigt som ni får stöd, analyser och verktyg till det värdeskapande arbetet som på sikt ökar lönsamheten. Vi erbjuder outsourcing av löner, HR-tjänster, interimslösningar samt outsourcing av ekonomifunktionen.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av våra artiklar inom ekonomi, lön & HR och få värdefulla insikter och tips. Fyll i formuläret nedan för att prenumerera. 

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Azets Sverige

Azets producerar artiklar och nyheter som hjälper dig och ditt företag att arbeta smartare inom ekonomi, lön & HR.