Ställningstagande om moms på löneavdrag

Lön & HR | 20.10.2023

av Leif Knutas

Would you like to read the article in English? Click here

Skatteverket har gått ut med ett ställningstagande angående redovisning av moms på löneavdrag som kan påverka hantering av vissa löneavdrag på ert bolag. Detta kan anses som en förtydligande av gällande regler då de tidigare har kunnat tolkas på olika sätt. I denna artikel sammanfattar vi vad det innebär för er som arbetsgivare. 

 

Moms för arbetsgivare på anställdas löneavdrag

När en arbetsgivare erbjuder förmåner och drar av kostnaden för dessa via brutto- eller nettolön ska arbetsgivaren, enligt Skatteverket, redovisa moms på dessa löneavdrag. Detta gäller för momspliktiga förmåner som erbjuds regelbundet, såsom städning, parkering eller cyklar. Detta gäller dock inte för bil - och pensionförmåner, där andra regler gäller.  

Momsen på en förmån ska redovisas när den anställde har betalat någon form av ersättning för den, oavsett om det är via löneavdrag eller andra separata betalningssätt. Om arbetsgivaren inte får ersättning för förmånen, ska moms alltså inte redovisas.

 

Undantag från att redovisa moms 

  • Arbetsgivare vars totala momspliktiga försäljning är mindre än 80 000 kronor, behöver inte registrera sig för eller redovisa moms på ersättningar från de anställda. Om beloppet inte överskrids, kan arbetsgivaren alltså välja att inte rapportera moms på anställdas löneavdrag.
  • I vissa fall kan även enstaka förmåner bli momspliktiga, vilket är när erbjudandet normalt ingår i företagets verksamhet mot sina kunderna. Till exempel, om ett städföretag någon enstaka gång erbjuder städtjänster till sina anställda, kan dessa vara momspliktiga. Om däremot en livsmedelsbutik erbjuder städtjänst till sin personal, kan förmånen anses momsfri.

 

swedish_guide_mockup_4_500x500px.png

Användbara tips! Vi har samlat ihop 15 saker företagare bör kunna för att sköta bokföringen själva. 

Ladda ner guiden här

 

Underlag för moms, marknadsvärdet och arbetsgivarens kostnader

Grundregeln är att moms ska beräknas utifrån ett pris som motsvarar marknadsvärdet. Enligt Skatteverket är marknadsvärdet normalt sett det pris som externa kunder betalar för samma tjänster eller varor, om sådana försäljningar finns. Om arbetsgivaren ger sedvanliga rabatter till sina anställda, får detta rabatterade pris räknas som marknadsvärdet. Om det inte finns någon jämförbar försäljning av samma vara eller tjänst kan istället de kostnader som arbetsgivaren har för att ge varan eller tjänsten till den anställde användas av arbetsgivaren för att beräkna utgående moms.

 

Sammanfattning

Skatteverkets ställningstagande kan påverka hur du som arbetsgivare ska hantera moms på vissa löneavdrag. Det kan även påverka hur löneavdrag ska redovisas i bolagets löpande bokföring. Om ni önskar rådgivning kring detta ämne är ni varmt välkomna att kontakta oss på Azets. 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Leif Knutas

Leif Knutas arbetar som kvalitetsansvarig inom affärsområdet Accounting