Omställningsstöd till företag för perioden maj-juli 2020

Redovisning | Lön & HR | 25.09.2020

av Johan Nilsson

Riksdagen har beslutat att perioden för omställningsstöd för företag som fått minskad omsättning som en följd av coronapandemin förlängs till månaderna maj, juni och juli 2020. Stödet måste dock godkännas av EU-kommissionen innan det kan tillämpas.

Det innebär att fler företag som drabbats av coronakrisen kommer att kunna ta del av stödet. Enligt Föreningen Auktoriserade Revisorer (FAR) och information från deras medlemmar är det sannolikt att det stora omsättningstappet för många företag kommit först senare under våren och sommaren.

Omställningsstödet gällde ursprungligen mars och april 2020 för företag vars omsättningstapp var mer än 30 procent. Enligt Skatteverkets uppgifter har totalt ca 23 000 företag ansökt om stödet, främst inom branscherna hotell, restaurang, transport och magasinering.

Omställningsstödet för maj–juli föreslås få i huvudsak samma villkor som gäller för mars och april. För att stöd ska beviljas för maj 2020 krävs dock att företagets nettoomsättning understeg 60 procent av nettoomsättningen för motsvarande period 2019. För att stöd ska beviljas för juni och juli 2020 krävs att företagets nettoomsättning för stödperioden understeg 50 procent av nettoomsättningen för motsvarande period 2019.

Stöd ges för stödperioden maj med maximalt 75 miljoner kronor per stödberättigat företag och för stödperioden juni och juli med maximalt 150 miljoner kronor per stödberättigat företag. Ansökan om stöd ska ges in till Skatteverket senast den 15 december 2020.

Azets har redan bistått ett flertal kunder med information och tjänster kring ansökan om omställningsstöd till Skatteverket för perioden mars och april 2020. Azets hjälper gärna fler företag att ansöka om omställningsstöd för maj till och med juli 2020.


Hör av dig till oss via formuläret nedan så återkommer så snart vi kan

 

Vill ni ha hjälp inom lön, HR eller ekonomi?

Låt våra experter hjälpa er. Azets erbjuder HR-tjänster och hjälp till företag som vill outsourca sin löneadministration, få hjälp med redovisning samt uthyrning av interimskonsulter. Tveka inte att kontakta oss!

Ja tack, vänligen hantera min förfrågan. Jag är informerad om att Azets tar emot och sparar mina personuppgifter enligt Azets integritetspolicy

Jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar. Jag kan välja att avprenumerera när som helst.

post author

Om författaren Johan Nilsson

Skatteexpert och senior redovisningskonsult