Nytt avtal om gränsöverskridande distansarbete

Lön & HR | 13.09.2023

av Jonas Larsson

Would you like to read the article in English? Click here

EU-länderna har ingått ett avtal om socialförsäkring vid gränsöverskridande distansarbete. Avtalet trädde i kraft den 1 juli 2023 och gör det möjligt för den anställde att kvarstå i socialförsäkringen i arbetsgivarens hemland även om den anställde arbetar nästan hälften av tiden på distans i ett annat land.

 

Innan det nya avtalet

Det ursprungliga avtalet innebär att en anställd som normalt arbetar i två eller flera medlemsstater inom EU/EES ska omfattas av socialförsäkringen i bosättningslandet om en väsentlig del av arbetet (minst 25%) utförs i detta land. Detta innebär, till exempel, att om en person pendlar till Sverige - och har svensk socialförsäkringstillhörighet - börjar arbeta hemifrån i Finland mer än 25%, blir personen normalt socialförsäkrad i Finland. Den svenska arbetsgivaren måste sannolikt då registrera sig som arbetsgivare i Finland och betala finska arbetsgivaravgifter.

 

Det här innebär det nya avtalet

Det nya avtalet medger undantag till de vanliga reglerna och gör det alltså möjligt för anställda att distansarbeta mer tid i sitt hemland utan att det medför en förändring av socialförsäkringstillhörigheten.

Det nya avtalet gäller under följande förutsättningar:

  • Den anställde måste arbeta minst 50% av arbetstiden i arbetsgivarens hemland.
  • Den anställde får distansarbeta i sitt bosättningsland minst 25%, men mindre än 50 % av sin sammanlagda arbetstid.
  • Distansarbetet baseras på informationsteknik för att fortsatt vara uppkopplad mot arbetsgivarens nätverk eller IT-miljö.
  • Både arbetsgivaren och den anställde måste vilja att avtalet om distansarbete ska tillämpas och att man gör undantag från de vanliga lagvalsreglerna om tillämplig socialförsäkringslagstiftning.
  • Den anställdes socialförsäkringstillhörighet styrks genom ett A1-intyg. Arbetsgivaren ansöker om intyget med hänvisning till avtalet om distansarbete hos socialförsäkringsmyndigheten i sitt hemland. I Sverige görs ansökan hos Försäkringskassan.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Jonas Larsson

Jonas arbetar inom lön på Azets som Expatriat Specialist och säkerställer intern och extern support inom lönehantering för Expatriater. Jonas tar även ett helhetsgrepp på utbildning samt utveckling av interna rutiner och processer.