Inkassohantering – våga ta betalt av era kunder

Redovisning | 24.04.2018

av Pernilla Claug

Inkassohantering är något som ingår i reskontraarbetet, men ändå anser många företag att det kan vara känsligt att skicka sina kunder på inkasso. Pernilla Claug, Processägare för reskontraprocesserna på Azets förklarar varför fler företag borde våga ta betalt.

Många företag drar sig för att skicka sina kunder på inkasso, eftersom de är rädda för hur deras kunder ska reagera. Men jag skulle vilja vända på frågan: Vad skulle du som kund tycka är skillnaden på en leverantör som skickar ditt företag på inkasso och en leverantör som inte gör det? Skulle du tycka att den leverantör som inte skickar ditt företag på inkasso är schysst mot dig och månar om att upprätthålla en trevlig relation? Eller tänker du möjligtvis att den här leverantören har noll koll på sin kundreskontra och alltså inte har någon aning om vilka fakturor som är betalda eller inte?

För så är det, den enda gången ni inte vill skicka era kunder på inkasso, är om ni inte har koll på er kundreskontra. Det kanske inte är så roligt att veta att en kund har mottagit ett inkassobrev för en faktura som de betalade exakt på förfallodatumet.

Fyra fördelar med inkasso

Det finns ingen anledning att tveka! Skickar man kundfakturor i sitt bolag har man även en inkassohantering. Ni har mycket att vinna på att sätta upp en inkassoprocess i ert bolag:

1. Er kund upptäcker redan vid den första påminnelsen att något är fel och kontaktar er. Fakturan blir inte mer betald för att ni skickar en andra eller tredje påminnelse.

2. Ju längre tid det tar innan ni påminner om en obetald faktura, desto svårare är det att få in pengarna. Om det finns rutiner för hur ni arbetar med påminnelser, säkerställer ni att pengarna kommer in snabbare.

3. Om en kund slutar handla av ert företag för att ni skickar dem på inkasso, är det då en kund ni vill behålla? Det är kanske bättre att hitta kunder som är bättre på att betala?

4. Ni får helt enkelt betalt för era fakturor. De enda som inte får betalt idag, är de som inte har en ordentlig process för sin inkassohantering.

 

Bloggbanner_accstora.png

 

Inkassoföretag kan hjälpa er

Inkassoföretag är en företagstjänst precis som vilken annan. Ni kanske har serviceavtal på era datorer och andra leasade produkter, eller använder ett speditionsföretag för leverans av era varor. Så varför inte låta ett inkassoföretag sköta er inkassohantering och på så sätt bli mer effektiva?

Det finns många leverantörer av inkassotjänster på marknaden och eftersom denna hantering är styrd av centrala regler så är hanteringen i princip lika i alla inkassobolag. Tjänsten är inte dyr därför de flesta bolagen tar betalt av kundernas kunder.

En av de allra finaste komplimangerna jag har fått i mitt yrkesliv, var när jag arbetade hos en tandläkare. En av hans patienter sa till min chef: “En sak kan man alltid vara säker på, att dagen efter man varit på besök hos er, så får man alltid en faktura”. Och för honom var det en trygghet – hans leverantör hade koll!

Och det kan ni också få! Kom igång genom att kontakta oss direkt!

post author

Om författaren Pernilla Claug

Pernilla Claug är gästbloggare på Azets blogg och arbetar idag som processkonsult. Pernilla har examen i systemvetenskap och företagsekonomi och hon har hela sitt yrkesliv arbetat med att effektivisera ekonomiprocesser.