Nytt beslut om hållbarhetsrapportering (CSRD)

Redovisning | 19.06.2024

av Azets Sverige

Would you like to read the article in English? Click here

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) är ett EU-direktiv som skärper kraven på hur företag ska rapportera sitt hållbarhetsarbete. Sveriges Riksdag har sagt ja till att anta direktivet och de nya reglerna om hållbarhetsrapportering träder i kraft den 1 juli 2024. 

 

Vad är syftet med hållbarhetsrapportering? 

Syftet med rapporteringen är att tillhandahålla tillförlitlig och jämförbar företagsinformation om miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning. Rapporteringen ska även hjälpa till att rikta kapital mot hållbara investeringar.  

 

Vad innebär det nya reglerna?  

Lagkraven på hållbarhetsrapportering har funnits i flera år och samhällets efterfrågan på hållbarhetsinformation ökar. De nya reglerna som nu har fastslagits innebär krav på mer detaljerad hållbarhetsinformation, till exempel när det gäller utsläpp av växthusgaser och uppgifter om förändringen av könsfördelning i bolagsstyrelser.  

Hållbarhetsrapporteringen ska även tala om vilka relevanta hållbarhetsmål som finns för den aktuella verksamheten. Det är upp till varje bolag att besluta om dessa delar och se till att målen följs upp. 

Hållbarhetsrapporteringen ska vara en del av förvaltningsberättelsen i årsredovisningen och ska granskas av en auktoriserad revisor. 

 

Vilka företag omfattas av reglerna?  

Svenska företag eller koncerner med över 500 anställda börjar rapportera enligt de nya reglerna (CSRD) från räkenskapsåret som börjar efter den 30 juni 2024. Detta är den första etappen och inom en 4-årsperiod kommer mer eller mindre alla bolag i Sverige att behöva göra någon typ av hållbarhetsrapportering.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Azets Sverige

Azets producerar artiklar och nyheter som hjälper dig och ditt företag att arbeta smartare inom ekonomi, lön & HR.