Avdragsgilla julklappar och aktiviteter – undvik de typiska fallgroparna

Lön & HR | 25/10/2019

av Lali Börjesson

 

Snart är det jul igen och det är vanligt att företag bjuder kunder och anställda på julfest och julklappar. Men har ni koll på kostnaderna och regelverket kring julklappar och julfester? Båda kan visserligen leda till bättre affärer med lojala kunder och engagerade anställda, men också till att ni anklagas för mutor och att de anställda får skatta för julklappen om ni gör fel. Denna artikel hjälper er att undvika de typiska fallgroparna.

Julklappar till de anställda får uppgå till ett värde av 450 kr per person skattefritt, inklusive moms, exklusive eventuella fraktkostnader. Är julklappens värde högre än så blir hela gåvan skattepliktig för den anställde. Julklappen får bestå av vad som helst utom pengar (eller check/postväxel, som likställs med pengar). Presentkort som inte kan bytas mot pengar får lämnas som skattefri julgåva. 

Många företag vill istället för julklappar skänka pengar exempelvis till en välgörenhetsorganisation, men sådana gåvor är dessvärre inte avdragsgilla för företaget. Ger företaget pengar till de anställda för att de sedan ska skänka bort pengarna blir det skattepliktigt för de anställda, även då hela beloppet skänks omgående.

 

Ha koll på regelverket och undvik onödiga skattebekymmer

Julklappar till kunder är som huvudregel inte avdragsgilla. Enklare reklamgåvor går dock bra, som en almanacka eller penna med er logga på, eller produkter som har direkt anknytning till företagets sortiment eller tillverkning. I så fall ska företaget ge bort dessa till ett större antal kunder och inte bara någon enstaka. 

Beloppsgränsen per gåva är 300 kronor exklusive moms. Det går också bra att avdragsgillt ge gåvor till kunder i samband med representation, exempelvis en affärsförhandling. Det avdragsgilla beloppet är då 300 kr per person exklusive moms och det är klokt att hålla sig till gåvor under det. Dyrare gåvor kan nämligen bedömas som mutor, vilket är olagligt och definitivt inte avdragsgillt! 

I vissa branscher får man inte ta emot gåvor över huvud taget, så var försiktig och kolla vad som gäller.

 

Avdrag för företagsfester, mat och dryck

Julfest är ju en rolig och ofta uppskattad aktivitet, men numera är mat och dryck inte en avdragsgill kostnad för företaget. Dock får ni dra av momsen på mat- och dryckeskostnader upp till 300 kr per person och ni får dra av 180 kr plus moms per person för kringkostnader som teaterbiljetter eller musikunderhållning. 

Förfriskningar eller enklare förtäring som inte ersätter en måltid får dras av med 60 kr exklusive moms. Om ni vill bjuda era kunder på julbord så får ni bara göra avdrag för momsen om det sker i anslutning till en affärsförhandling. Precis som för personalen gäller att ni inte får avdragsrätt för kostnader för mat och dryck vid måltider.

 

Vi på Azets vet vad som är avdragsgillt eller inte

Det är inte alltid enkelt att hålla koll på alla regelverk eller avdragsgilla kostnader. Vi på Azets vet hur komplicerad en sådan till synes simpel sak som julklappsutdelning till personalen kan bli, speciellt om ni är ett större bolag. Vi hjälper bolag i Norden med redovisningtjänster och löneadministration  – ta kontakt med oss direkt eller ta del av vårt nyhetsbrev nedan.

Med detta sagt, nu när ni har mer koll på reglerna, önskar Azets en riktigt god, avdragsgill jul!

 

Om författaren Lali Börjesson

Lali Börjesson arbetar på Azets som Kvalitetsansvarig inom affärsområdet Accounting. Innan dess drev hon egen redovisningsbyrå hade även uppdrag som kvalitetskontrollant åt FAR, lärare i redovisning och interimsuppdrag som ekonomichef. Lali är även Auktoriserad Redovisningskonsult.