Avdrag för julfest och julklappar - vad gäller?

Redovisning | 22.11.2021

av Leif Knutas

Snart är det jul igen och det är vanligt att företag bjuder kunder och anställda på julfester och julklappar, men har ni koll på kostnaderna och regelverket kring detta? Här går vi igenom vad som gäller.


Både julklappar och fester kan säkert leda till bättre affärer med lojala kunder och engagerade anställda, men också till att ni anklagas för mutor och att de anställda får skatta för gåvor och julklappar om ni gör fel. Denna artikel hjälper er att undvika de typiska fallgroparna.

Normalt är avdragsrätten och gränsen för skatteplikt avseende julgåvor 500 kr. Under perioden 1 januari – 31 december 2021 dock gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor som innebär att den anställde  inte förmånsbeskattas för gåvor från arbetsgivaren så länge gåvornas värde sammantaget inte överstiger 2 000 kr och att de inte lämnas i pengar. Det gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som funnits sen tidigare, exempelvis julgåvor.

Under 2021 är det alltså tillåtet för arbetsgivare att kombinera den tillfälliga gåvan med julgåvan och ge dig de anställda skattefri julgåva för upp till 2 500 kronor. Stora arbetsgivare kan ibland erhålla stora rabatter men observera att det är marknadsvärdet för mottagaren som skall hålla sig inom ovan angivna värden. 

Många företag vill istället för julklappar skänka pengar exempelvis till en välgörenhetsorganisation. Sådana gåvor är dessvärre inte avdragsgilla för företaget. Ger företaget pengar till de anställda för att de sedan ska skänka bort pengarna blir det skattepliktigt för de anställda, även då hela beloppet skänks omgående.

Ha koll på regelverket och undvik onödiga skattebekymmer

Julklappar till kunder är som huvudregel inte avdragsgilla. Enklare reklamgåvor går dock bra, som en almanacka eller penna med er logga på, eller produkter som har direkt anknytning till företagets sortiment eller tillverkning. I så fall ska företaget ge bort dessa till ett större antal kunder och inte bara någon enstaka. 

Beloppsgränsen per gåva är 300 kronor exklusive moms. Det går också bra att avdragsgillt ge gåvor till kunder i samband med representation, exempelvis en affärsförhandling. Det avdragsgilla beloppet är då 300 kr per person exklusive moms och det är klokt att hålla sig till gåvor under det. Dyrare gåvor kan nämligen bedömas som mutor, vilket är olagligt och definitivt inte avdragsgillt! 

I vissa branscher får man inte ta emot gåvor över huvud taget, så var försiktig och kolla vad som gäller.

Avdrag för företagsfester, mat och dryck

Julfest är ju en rolig och ofta uppskattad aktivitet, men numera är mat och dryck inte en avdragsgill kostnad för företaget. Dock får ni dra av momsen på kostnader upp till 300 kr per person för mat och dryck. Ni får även dra av 180 kr plus moms per person för kringkostnader som teaterbiljetter eller musikunderhållning. 

Förfriskningar eller enklare förtäring som inte ersätter en måltid får dras av med 60 kr exklusive moms. Om ni vill bjuda era kunder på julbord får ni bara göra avdrag för momsen om det sker i anslutning till en affärsförhandling. Precis som för personalen gäller att ni inte får avdragsrätt för kostnader för mat och dryck vid måltider.

Vi på Azets vet vad som är avdragsgillt eller inte

Det är inte alltid enkelt att hålla koll på alla regelverk eller avdragsgilla kostnader. Vi på Azets vet hur komplicerad en sådan till synes simpel sak som julklappsutdelning till personalen kan bli, speciellt om ni är ett större bolag. Vi hjälper bolag i Norden med redovisningtjänster och löneadministration  – tveka inte att kontakta oss.

Med detta sagt, nu när ni har mer koll på reglerna, önskar Azets en riktigt god, avdragsgill jul!

Kontakta oss

post author

Om författaren Leif Knutas

Leif Knutas arbetar som kvalitetsansvarig inom affärsområdet Accounting