Är budgeten död?

Redovisning | 24.02.2020

av Azets Sverige

För en del är budgeten ett nödvändigt ont som tar tid i onödan till begränsad nytta. För andra är det ett avgörande verktyg för ekonomisk uppföljning eller hjälp vid målsättning. Vi satte oss ned med Lali Börjesson, kvalitetsansvarig inom affärsområdet Accounting och tog upp påståendet att “budgeten är död” – stämmer det eller finns det en annan sanning?

 

Är budgeten verkligen död?

– Det finns ju de som påstår att budgeten är död eller åtminstone inte värd mödan. Denna inställning handlar ofta om tidsbrist och ju mer omfattande budgeten är, desto mer tid och arbete krävs förstås för att ta fram den. Ett vanligt tillvägagångssätt vid budgetarbete är att utgå ifrån intäkter och kostnader från föregående år och räkna efter noggrant hur utfallet kan bli i år. När arbetet väl är klart har budgeten redan hunnit bli inaktuell, och därmed mindre relevant att följa upp mot.

Lali Börjesson

Lali Börjesson

 

Om man inte gör en budget, vad gör man då?

– Den som inte gillar att lägga tid på att göra en budget hävdar ibland att man lika gärna kan jämföra med utfallet från föregående år eller ersätta budgeten med rullande 12-månadersrapport – då slipper man merarbete och frustration. Det är en sanning med modifikation.

 

Vad är sanningen kring budgetarbetet?

– Har man en verksamhet med små variationer över tid, kan det räcka att jämföra med föregående period eller år. Men om verksamheten skiftar fokus, ökar i storlek eller genomför eller utsätts för förändringar, då är budgeten ett mycket bra verktyg för att laborera med olika tänkbara och önskvärda utfall. Budgeten blir då ett sätt att sätta upp mål för sin verksamhet och ta reda på vilka parametrar man ska skruva på för att nå dessa mål. Ibland finns diffusa mål som behöver konkretiseras och då blir budgeten en del av en konkret framtidsplan. 

– Att fundera på vilka nyckeltal man behöver följa upp för att nå sina mål blir avgörande. Att hjälpa företagare med att sätta upp nyckeltal och målsättningar i budgetarbetet, är något Azets kan hjälpa till med.

 

Budgeten låter mer levande än död?

– Att säga att budgeten är död vore att missa ett avgörande verktyg. Det behöver inte ta så lång tid att arbeta fram en budget om man har koll på sin verksamhet, har tillgång till hjälp eller support och är villig att sätta upp mål som verksamheten ska nå. 

 

Hjälp med budgetering

Vi på Azets har lång erfarenhet av budgetering åt våra kunder som vi utför årligen. Skulle ni vilja se över hur ni tar fram er budget eller kanske be någon att utföra en kontroll så att allt stämmer? Ta kontakt med oss på Azets så hjälper vi er.

post author

Om författaren Azets Sverige

Azets producerar artiklar och nyheter som hjälper dig och ditt företag att arbeta smartare inom ekonomi, lön & HR.