Papperskvitton går i pension – nytt lagförslag

Redovisning | 24.01.2024

av Azets Sverige

Would you like to read the article in English? Click here

Äntligen! Efter år av att stapla lådor fulla av papperskvitton i kontorens alla hörn har regeringen presenterat en lagrådsremiss som syftar till att avskaffa kravet på att spara pappersmaterial med räkenskapsinformation. Förslaget innebär inte bara en förenkling för svenska företag utan förväntas även leda till betydande kostnadsbesparingar för företag runt om i Sverige. 

 

Utvecklingen av digitala verktyg har underlättat för företag i världen, men ändå har digitaliseringen inte nått den svenska bokföringslagen. Enligt det nuvarande kravet måste räkenskapsinformation sparas i sin originalform under tre år, även om den lagras digitalt, vilket av flera företag upplevs som en administrativ börda. Det är även vanligt att pappersmaterialen skickas utomlands för inskanning och sedan tillbaka till Sverige för förvaring, vilket i sin tur innebär en stor kostnad för företagen.  

Efterfrågan på moderniseringen har nu fått gensvar och, när förslaget gått igenom, kan företag äntligen säga ”hej då” till pappersmaterial med räkenskapsinformation, inklusive papperskvitton och pappersfakturor. 

 

Det nya förslaget 

Det nya lagförslaget innebär att företag endast behöver spara kvitton i pappersform till dess att informationen har överförts i digital form, därefter kan de slängas. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer innebär digital lagring av kvitton en betydande förenkling och en konkurrensmässig fördel för Sveriges företag. 

Förslaget förväntas även innebära en omfattande kostnadsbesparing. Den föreslagna ändringen i bokföringslagen sägs leda till årliga besparingar på runt 3,9 miljarder kronor för Sveriges företag.  

Förväntningen är att det nya lagförslaget träder i kraft den 1 juli 2024.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev 

Ta del av våra artiklar inom ekonomi, lön & HR och få värdefulla insikter och tips. Fyll i formuläret nedan för att prenumerera.  

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Azets Sverige

Azets producerar artiklar och nyheter som hjälper dig och ditt företag att arbeta smartare inom ekonomi, lön & HR.