Would you like to read the article in English? Click here
Det är många arbetsgivare som vid jul bjuder sina anställda och kunder på både julklapp och julfest, men det är en del regelverk som ni behöver ha koll på för att det skattemässigt ska bli korrekt. Exempelvis för att det inte ska slå tillbaka på er genom en förmånsbeskattning för era anställda.
Julklappen till de anställda
Som arbetsgivare har du rätt till avdrag för julklappar till din personal. Att ge julklapp är inte ett måste, men det är ett sätt av flera där man som arbetsgivare kan visa uppskattning till sina anställda. Normalt är avdragsrätten och gränsen för skatteplikt avseende julgåvor 500 kr. För att reglerna om skattefrihet ska vara tillämpliga, ska gåvorna ges till alla anställda eller till en större grupp av anställda. Julgåvan kan i princip bestå av vad som helst förutom pengar.
Skänka till en välgörenhetsorganisation
Många arbetsgivare anser att de förstärker sin roll som en attraktiv arbetsplats genom att istället för att skänka en julklapp välja att skänka pengar, exempelvis till en välgörenhetsorganisation. Sådana gåvor är dessvärre inte avdragsgilla för företaget.
Ger företaget pengar till sina anställda för att de sedan ska skänka bort pengarna blir det skattepliktigt för de anställda, även då hela beloppet skänks omgående. Skänker ni som arbetsgivare i stället ett belopp till en välgörenhetsorganisation som ni valt och meddelar de anställda att detta är i stället för att ge dem en traditionell gåva, så har inte den anställda något inflytande över gåvan och någon förmånsbeskattning blir inte aktuell.
Julklapp till kunden – hårdare kriterier för avdragsrätt
För att ge dina kunder ytterligare kundvård kan en julklapp vara en del i det. Julklappar till kunder är dock som huvudregel inte avdragsgilla. Enklare reklamgåvor går bra, som en almanacka eller penna med er logga på, eller produkter som har direkt anknytning till företagets sortiment eller tillverkning. I så fall ska företaget ge bort dessa till ett större antal kunder och inte bara någon enstaka.
Beloppsgränsen per gåva är 300 kronor exklusive moms. Dyrare gåvor än så kan bedömas som mutor, vilket är olagligt. I vissa branscher får man inte ta emot gåvor över huvud taget, så kolla upp vad som gäller för er så att er gåva faller rätt ut.
Trivselaktiviteter
Både advent och jul är perioder där bolaget har ett gyllene tillfälle att skapa gemenskap och visa uppskattning till medarbetare genom att arrangera olika aktiviteter. Det kan vara allt från en Lucia-fika till en julfest.
Förfriskningar eller enklare förtäring som inte ersätter en måltid får dras av med 60 kr exklusive moms. Inom den ramen går det alldeles utmärkt att bjuda anställda på mysiga aktiviteter på arbetsplatsen.
Julfest eller julbord
Julfest är en rolig och ofta uppskattad aktivitet. Julfester för personal kan vara skattefria för anställda enligt reglerna om personalfester. Man får ha max två personalfester per år och då sker inget avdrag för maten men bolaget har rätt för momsavdrag på kostnader upp till 300kr per person. Bolaget kan få avdrag med upp till 180 kr exklusive moms för kringkostnader till en julfest, till exempel underhållning i form av musik eller hyra av festlokal.
Om ni vill bjuda era kunder på julbord får man göra det endast om samtliga krav för representation är uppfyllda. För att ett sådan aktivitet ska klassas som representation måste det finnas en direkt anknytning till affärsförhandlingar: tids-, person- och platssamband behöver uppfyllas. I så fall kan ett julbord med kund ge rätt till momsavdrag på ett underlag av högst 300 kronor per person.
Behöver du hjälp i avdragsdjungeln?
Det är inte helt enkelt att hålla koll på alla regelverk eller avdragsgilla kostnader. Vi på Azets kan dessa och vi hjälper gärna bolag i Norden med både redovisningstjänster och löneadministration.
Lycka till med eventuella julgåvor och julfester, och tveka inte att höra av er till oss vid frågor!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.