Nya regler för redovisning av arbetsgivardeklarationer

Lön & HR | 24.10.2017

av Azets Sverige

Riksdagen har beslutat att arbetsgivare månadsvis ska redovisa utbetalda löner och avdragen skatt på individnivå till Skatteverket. Lagändringen inför stegvis, den 1 juli 2018 respektive 1 januari 2019.

Idag redovisar arbetsgivare utbetalda löner och avdragen skatt en gång om året som en klumpsumma. De nya reglerna innebär att arbetsgivare ska redovisa uppgifterna separat för varje anställd månadsvis till Skatteverket. Lagändringen görs främst för att undvika olaglig rapportering av skatt.

Lagändringen införs stegvis

  • Den 1 juli 2018 ska företag som idag ska föra personalliggare och har fler än 15 anställda redovisa arbetsgivardeklarationer på individnivå.
  • Den 1 januari 2019 börjar reglerna gälla samtliga övriga arbetsgivare.

För att underlätta administrationen för företagen genomför Skatteverket ett omfattande samarbete med bland annat leverantörer av programvara för bokföring och redovisning. Den anställde kommer att kunna se vilka individuella uppgifterna som arbetsgivaren har redovisat genom att logga in på Skatteverkets tjänst Mina sidor.

För att läsa mer om de nya reglerna besök Skatteverkets hemsida.

 

Om Azets

Vi hjälper er med allt inom ekonomi, lön & HR. Genom att samarbeta med Azets frigör ni tid till er kärnverksamhet samtidigt som ni får stöd, analyser och verktyg till det värdeskapande arbetet som på sikt ökar lönsamheten. Vi erbjuder outsourcing av löneadministrationHR-tjänsterinterimslösningar samt hjälp med redovisning och outsourcing av hela eller delar av ekonomifunktionen.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av våra artiklar inom ekonomi, lön & HR och få värdefulla insikter och tips. Fyll i formuläret nedan för att prenumerera. 

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Azets Sverige

Azets producerar artiklar och nyheter som hjälper dig och ditt företag att arbeta smartare inom ekonomi, lön & HR.