Lönekartläggning – varför och hur?

Lön & HR | 13.06.2023

av Katarina Carlsson

Would you like to read the article in English? Click here

Krav på att genomföra en lönekartläggning

Enligt Diskrimineringslagen måste samtliga arbetsgivare årligen genomföra en lönekartläggning och analys. I lagen framgår det att arbetsgivare och arbetstagare ska samverka i arbetet att förebygga diskriminering med aktiva åtgärder, där en av dessa är att genomföra lönekartläggning. 

En lönekartläggning innebär att arbetsgivare analyserar bestämmelser och praxis om löner, förmåner och andra anställningsvillkor som finns på arbetsplatsen. Beroende på hur stort bolaget är, är det olika krav på hur en lönekartläggning ska dokumenteras. Skulle en arbetsgivare missa att göra sin lönekartläggning riskerar arbetsgivaren att få vite från nämnden mot diskriminering.


Vad är syftet med en lönekartläggning?

Lönekartläggningen är ett hjälpmedel för att öka jämställdheten på arbetsplatsen. Det är ett sätt för arbetsgivaren att upptäcka osakliga skillnader i lön eller anställningsvillkor mellan män och kvinnor. Det är viktigt att analysera resultatet för att förstå vad skillnaderna beror på för att vidta åtgärder och förhindra att skillnaderna uppstår. 

 

Vad ingår i en lönekartläggning?

I en lönekartläggning jämför arbetsgivaren de olika rollerna som finns på arbetsplatsen och som har liknande krav på sig. Arbetet med lönekartläggning bör inledas med ett samråd mellan parter från arbetsgivare och arbetstagare för att bestämma hur arbetet ska läggas upp, tidsplan samt vem som ska delta i arbetet. 

I en lönekartläggning ska följande delar analyseras:

  • Bestämmelser om lön och förmåner som finns i verksamheten. Titta även på andra relevanta anställningsvillkor.
  • Skillnad i lön mellan män och kvinnor som utför samma arbete
  • Skillnad i lön mellan män och kvinnor som utför likvärdigt arbete
  • Löneskillnader mellan kvinnodominerade roller med befattningar som innehas av män eller är könsneutrala, om de kvinnodominerade rollerna har högre krav och lägre lön.

 

För mer information samt stöd med att genomföra en kartläggning, välkommen att höra av er till oss

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Katarina Carlsson

Katarina jobbar som HR Advisory Consultant på Azets och har ca 30 års erfarenhet av strategisk och operativ HR inom både det privata och offentliga näringslivet.