Gäller särskild visstidsanställning för timanställd personal?

Lön & HR | 23.11.2022

av Azets Sverige

“Särskild visstidsanställning berör inte oss för vi har enbart timanställd personal” - det är en kommentar som vi ofta möter. Men stämmer det verkligen? Här reder vi ut begreppen kring vilka olika typer av anställningsformer som är reglerade enligt Lagen om anställningsskydd (LAS) och vad de innebär. 

På svensk arbetsmarknad gäller LAS vid ingående av en anställning. Detta är skyddet för arbetstagaren på svensk arbetsmarknad. Möjligheterna att göra avsteg från detta är begränsande oavsett om det finns ett kollektivavtal eller ej på arbetsplatsen. Under 2022 har en det skett en del förändringar av LAS, däribland en förändring när det kommer till anställningsformen som kallas särskild visstidsanställning.

 

Anställningsformer som finns reglerade i LAS:

Tillsvidareanställning 

Tillsvidareanställning är en anställning där anställningstiden inte har blivit bestämd på förhand utan löper på tillsvidare.  En tillsvidareanställning kan inledas med en s.k. provanställning.

Tidsbegränsad anställning 

Tidsbegränsade anställningar innebär att anställningen är begränsad till ett på förhand bestämt datum. Här inkluderas anställningsformer såsom: 

  • Vikariat
   En vikarieanställning innebär att man ersätter en annan arbetstagare som är frånvarande av någon anledning. Huvudregeln är att ett vikariat knyts till en bestämd arbetstagare som är frånvarande från arbetet.

  • Särskild visstidsanställning
   En särskild visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning och är en anställningsform som en arbetsgivare i princip kan använda helt fritt. Något skäl till varför anställningen är tidsbegränsad behöver inte anges. Denna form av anställning har från den 1:a oktober ersatt det som tidigare kallades “allmän visstidsanställning.” Förändringen innebär bl.a. att kvalificeringen för att övergå till en tillsvidareanställning har justerats både gällande period och kvalificeringstid. En särskild visstidsanställning övergår nu till en tillsvidareanställning efter 12 månader i stället för efter två år som det varit tidigare.

  • Säsongsanställning
   En säsongsanställning är ofta begränsad till en specifik säsong som t.ex. en skidanläggning eller bärplockning.

 

Vad är det då som gäller med “timanställning?”

En vanlig missuppfattning är att timanställning anses vara en anställningsform och att det då inte finns reglerat i LAS. Egentligen finns det inte en anställningsform som heter “timanställning.” Däremot så kan en anställd vara timavlönad i en anställningsform, som till exempel, särskild visstidsanställning som är vanligt förekommande. 

Begreppet “timanställning” är alltså inte en anställningsform utan en avlöningsform. Med andra ord kan en timanställd fortfarande omfattas av anställningsformen särskild visstidsanställning.  

LAS reglerar hur ofta och när anställningsformerna ska användas samt hur ett anställningsavtal måste vara utformat. 

Vi på Azets hjälper er gärna med se över era aktuella avtal så att dessa uppfyller gällande lagstiftning. Är ni nyfikna på vad vi mer kan erbjuda eller har ytterligare kring nya LAS är ni välkomna att kontakta oss!

 

Vill ni ha hjälp inom lön, HR eller ekonomi?

Låt våra experter hjälpa er. Azets erbjuder HR-tjänster och hjälp till företag som vill lägga ut sin löneadministration, få hjälp med redovisning samt uthyrning av interimskonsulter. Tveka inte att kontakta oss!

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha nyheter som denna direkt i din inkorg? Prenumerera på Azets månatliga nyhetsbrev här.

Ja tack, jag vill ta emot Azets nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Azets behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från Azets.

post author

Om författaren Azets Sverige

Azets producerar artiklar och nyheter som hjälper dig och ditt företag att arbeta smartare inom ekonomi, lön & HR.